Skriverier

Om mig

Hej!

Jag är Christina “Chride” Lassheikki, och jag har skrivit sedan jag var, ungefär, 12. Just nu skriver jag interaktiv fiktion, spel, och serier.

Här har jag samlat några av mina skrivna projekt – och andra verk som innehåll narrativ jag arbetat med. Ett par varningens ord – det här handlar om kreativt skrivande. För att läsa mer om mitt vetenskapliga skrivande, kolla min [forskning].

När det gäller narrativ njuter jag speciellt av berättelser som greppas med det absurda. Att se karaktärer kämpa med att acceptera universums oundvikliga undergång och göra febrila försök att hålla sina egna liv under kontroll, möjligen hittandes respit hos andra, verkar vara ett återkommande tema i mina berättelser.

kaverukset2

Bäverpar, vektorillustration 2017.

Det sagt så är ändå de projekt jag just nu är mest intresserad av barnböcker och bilderböcker med vackra och färgglada illustrationer, och eskapistiska spel – sånt som påminner oss om det vackra och goda i livet och skapar bestående känslomässiga intryck.

Jag skriver främst på svenska och engelska, och någon med ett skarpt språköra märker antagligen influenser åt vardera hållen.

NaNoWriMo – National Novel Writing Month

igelkotts

Kompisar, akvarell 2016.

Varje år samlar författare och skribenter från världens alla hörn för att kasta sig ut på det magnifika äventyret att skriva en roman på 50 000 ord på 30 dagar. Jag gick med i projektet 2008 – vid den mogna åldern av 16 år – och skrev en roman starkt inspirerad av Neil Gaiman och mina andra favoritförfattare på den tiden. Upplevelsen var upprymmande, just den rätta graden av stressande, och väldigt långt driven av beslutsamhet. Och kopiösa mängder av kaffe. Den första december skrev jag ut det första utkastet, och hittade prompt ett tryckfel på första sidan.

Jag har hittils deltagit i NaNoWriMo nio gånger – 2008, 2009, 2010, 2011, 2012, 2013, 2014, 2015 och 2016. Det enda år jag inte nådde 50 000 ord var 2016, då jag bestämde mig halvvägs in för att koncentrera mig på ett serieprojekt istället (och dessutom var berättelsen inte riktigt så stark jag hoppats på).

parmbilder

Pärmutkast med mina illustrationer för NaNoWriMo-projekten 2008-2014.

Att delta i NaNoWriMo handlar för mig inte om att skriva publiceringsfärdiga romaner. Det är mer av ett tillfälle att slänga ihop ett första utkast, prova idéer och utveckla sitt författarskap. På sätt och vis är det en expedition in i det okända, där man röjer väg för något som en dag kanske kan bli en roman, med mycket arbete och eftertanke och beslutsamhet. Det är lätt att tappa bort sig då man skriver, men ofta innehåller även en NaNo-roman förvånansvärt mycket gott.

Genrerna jag skrivit i skapar en ganska god bild av bredden av modern fantasy och science fiction. Mitt första försök till en roman, 2008, med titeln Samtal, kan beskrivas som magisk realism med en mytologisk tidsresetwist. Min berättelse från 2009, Memento Mori, är däremot ett noir-typs mordmysterium förlagt i ett steampunk-Island. 2010 skrev jag ner början på ett episkt fantasyäventyr jag utvecklat från att jag var 14. Den visade sig, föga oförväntat, vara ganska klichéfylld och förvirrande. Ändå upplevde jag att jag lärde mig mycket av erfarenheten.

Finlandssvenska är mitt modersmål, men 2011, hösten då jag inledde mina universitetsstudier, bytte jag till att skriva på engelska. The Distance Between Stars är en samling noveller som vävs samman på underliga vis. De utspelar sig alla i en inte alldeles för distant framtid, och handlar om rymdutforskning, kolonisering, och tematiken är kring mänsklig ensamhet och hybris. Novellen [Tinker’s Beau], som handlar om AI och robotar i förhållande till mänsklighet, har jag editerat och lagt upp här på min hemsida. Mitt romanmanus från 2013, The Astronomer’s Apprentice, skapar paralleller mellan kvinnopar i olika tidsåldrar.

Ofta skriver jag för vuxna, men 2012 bestämde jag mig att försöka på att skriva för ungdomar i åldern 12-15. Berättelser om Kärnan är en scifiroman om vänskap och att växa upp, med temat att komma till ro över en känsla av övergivenhet. Ett utdrag kan läsas här. 2014 skrev jag en tonårsroman om tidsreseri och första kärleken i Helsingfors, Räls, eller, 97 sätt att missa tåget.

Mitt NaNoWriMo-projekt från 2015, Espresso Comfort, var att skriva noveller, 50 för att vara exakt. De kan läsas här – [Espresso Comfort].

Min NaNoWriMo.org-profil (kräver inloggning) [här].

Serier

Visuella narrativ är något jag diggar starkt. Jag har förutom skrivit och tecknat serier även undervisat serieteckning.

page_s

Genvägen, 2018 (12 sidor, utan text)