Övning: Studier i billiga material

Det finns väldigt mycket vi kan lära oss genom att studera konsthistoria och se på bilder som andra skapat. Mästarstudier, eller mästarkopior, är en klassisk metod som används inom konstundervisning. Jag personligen brukar alltid nu och då när jag behöver ny inspiration, eller vill lära mig en ny stil, göra en mästarstudie.

En studie kan vara en rak kopia av verket, eller så kan den fokusera på en viss detalj eller aspekt av originalet. Det kan med andra ord vara en färgstudie, anatomistudie, konturstudie, eller t.ex. valörstudie. Studien behöver inte vara i samma medium som originalet – tvärtom kan det vara en bra övning att byta material, och det är exakt det jag valt att fokusera på i mina studier. Hur återskapar jag stämningen, eller färgvärlden, av en oljemålning i ett annat material?

För exemplets skull valde jag göra 6 studier den här gången, 5 i vanligt kontors- och pysselmaterial och en digitalt – utan ritskiva.

Original – Nina Ahlstedt: Flicka med storduk, 1886

Som utgångsverk valde jag Nina Ahlstedts (1853-1907) målning “Flicka med storduk” från 1886. Verket räknas inom finsk konsthistoria som skapat i Önningebyns konstnärskoloni på Åland. Ahlstedt var en finlandssvensk konstnär som arbetade bland annat inom Åbo ritskola, och var vän med Victor Westerholm. Bilden är ur boken Konstnärer i Önningebyn av Kjell Ekström, utgiven av Amos Andersons museum 2007.

Material – Highlighters, billiga vattenfärger och begagnade färgpennor

Material jag använde:

  • Blyerts
  • Kulspetspenna
  • Färgpennor (begagnade)
  • Överstrykningstuscher (highlighters) och tunna tuschpennor
  • Vattenfärger (billiga), pensel, akvarellpapper
  • Papper A5 (jag använde Canson Imagine, men kopieringspapper går också)
  • PiskelApp och datormus

Studie 1: Blyerts

En verklig klassiker är valörstudien i blyerts! Blyerts kommer man ganska långt med, och med ett suddgummi kan man fixa fel. Jag arbetade i 2H, HB och 3B, i den ordningen. Jag började med att skissa konturer, mycket lätt i 2H-pennan. Sedan byggde jag upp valörerna lite i sänder. Jag använde mycket pennvässare för den här.

Blyertstekniken är lite annorlunda då man tecknar än då man skriver. Försök hålla ett mycket lätt grepp (förebygger även handkramp), och används flatsidan av blyet för att få en jämn större färgyta. Först då du är säker är det värt att trycka hårt med pennan. När du byggt upp valörer i den ljusaste (hårdaste) pennan (t.ex. 2H, H, HB) kan du byta till en mörkare (mjukare) penna (t.ex. 2B, 4B, 6B) för att bygga upp de mörkare områdena och konturer.

Studie 2: Färgpenna

I den här studien använde jag mig av en låda färgpennor jag brukar ta med för barn att teckna med på matklubbar, barnläger och eftisar. De är dock inte helt Carioca-pennor utan Caran D’Ache, och riktigt okej kvalitet med tanke på att jag köpte dem i en Fida för 2,50€, mest för att plåtasken var vackert 80-talsig.

På samma sätt som med blyertsstudien började jag också här med att göra en snabb skiss av konturer och element. Sedan började jag bygga upp färgområden, lager för lager. Jag tror inte det finns ett enda ställe på teckningen där jag bara använt en penna, utan genom att teckna tunna lager på varandra byggs färgerna upp. Som extra utmaning använde jag inte alls svart i bilden, utan byggde upp de mörkaste områden genom att lagra kontrastfärger på varandra; brunt på blått och rött på grönt.

Studie 3: Billig vattenfärg

Jag köpte den här runda lilla vattenfärgspaletten i Tiger för ett par år sedan för 3€, och pigmenteringen är därefter. Men till skillnad från de allra värsta Tiimarifärgerna jag ägt så är färgutbudet inte helt så illa.

Jag rekommenderar igen att skissa lätt, tex. i blyerts eller färgpenna, och sedan bygga upp bilden i lager. Använd relativt tunn färg – mer vatten än målfärg – till en början, och tjockare lager senare. Låter du lagren torka emellan så kan du bygga upp färgen. Jag använde ibland färg direkt ur färgknappen, men oftast är det en bra idé att blanda färgen först på en palett, t.ex. ett porslinsfat.

Med vattenfärg så har ju dock pappret, och penseln, en stor betydelse för resultatet. På ett papper av bra kvalitet kan du rentav sudda ut färgen med hjälp av en ren pensel eller svamp, medan ett akvarellpapper som saknar ytbehandling suger i sig allt. En bra pensel håller formen bättre, och gör små detaljer möjliga.

Jag använde ett ark ur ett gammalt block Lanford, akvarellpapper med andra ord, som jag råkade ha hemma, och en Black Ruby-syntetpensel, och ingendera av dem är direkt billiga material. Men jag kunde ha arbetat i samma Canson Imagine-papper som för de andra studierna, och en billigare Montmarte-pensel, och fått ungefär samma resultat i det här fallet, eftersom färgkvaliteten kom emot.

Studie 4: Kulspetspenna

En till valörstudie, den här gången i ett permanent medium. Jag rekommenderar varmt att först värma upp med något som går att sudda i, så känns pressen inte så stor.  Kulspetspennan jag arbetade med var också något… oberäknelig, vilket kanske syns speciellt i ansiktet, där skuggorna ibland fått plumpar av bläck. Men det är å andra sidan en del av dess charm, tänker jag mig.

Studie 5: Highlighters och Stabilo

När man en gång kommit igång kan det vara roligt att testa något lite galet – i det här fallet överstrykningstuscher som material för ett “seriöst” verk. Jag arbetade i samma teknik som förr; lager på lager. Det visade sig dock att färgerna inte bygger upp mörkare toner så värst bra. Därför lade jag till sist till tunnare linjer i tunna tuscher. Jag arbetade i Stabilo .88, men om du har möjlighet, så välj ett märke med AP-märkning eftersom Stabilo byter färg med tiden.

Studie 6: Pixel Art

Som min sista studie i serien gjorde jag en studie i pixel art, med hjälp as PiskelApp. PiskelApp fungerar i browsern, och är gratis, enkelt att använda och dessutom ganska roligt.

Jag har en nerladdningsbar tutorial (PDF) här om att komma igång med PiskelApp: Pixel Art i PiskelApp (PDF)

Summa summarum:

Att göra studier kan vara förutom lärorikt också riktigt roligt. Om du bestämmer dig för att göra studier av ett verk, experimentera, prova något nytt och studera verket du valt ingående. En teknik som fungerar ganska bra är att vända bilden upp-och-ned då du tecknar eller målar av.

Jag hade riktigt kul med mina studier. Speciellt nöjd är jag med den i färgpenna; den kändes riktigt lyckad, men den i pixel art kändes överraskande bra också.